Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τμήμα Μαγνητικής Τομογραφίας

Τι είναι η μαγνητική τομογραφία;

Η μαγνητική τομογραφία είναι μία μη επεμβατική τεχνική ιατρικής απεικόνισης για την παραγωγή λεπτομερών εικόνων της ανατομίας αλλά και της φυσιολογίας του ανθρώπινου σώματος.

 

Η Μαγνητική Τομογραφία στο Κέντρο ΒΙΟΤΥΠΟΣ

Στο Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο ΒΙΟΤΥΠΟΣ, στις μονάδες Γαλατσίου, Μελισσίων και Αιγάλεω εγκαταστάθηκε σύγχρονος Μαγνητικός Τομογράφος τελευταίας τεχνολογίας της εταιρίας General Electric Signa HDxt 1.5T.

Στα κέντρα μας, υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής όλων των σύγχρονων και προηγμένων απεικονιστικών τεχνικών στον τομέα της απεικόνισης με Μαγνητικό Τομογράφο και διενεργούνται όλες οι συμβατικές αλλά και εξειδικευμένες εξετάσεις.

Ο μαγνητικός τομογράφος Signa HDxt 1.5T εφαρμόζει τεχνικές παρέχοντας υψηλής διαγνωστικής ακρίβειας απεικόνιση και ταυτόχρονα ικανοποιητική βελτίωση στην άνεση του ασθενή κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Ο περιορισμός του χρόνου εξέτασης, η μείωση του θορύβου, η βελτίωση της άνεσης, η συνεχής οπτικοακουστική επικοινωνία με τον εξεταστή, μειώνουν σημαντικά το άγχος και την αγωνία του εξεταζόμενου.

 

Οι κυριότερες απεικονιστικές εφαρμογές της μεθόδου είναι δυνατόν να συνοψισθούν ανα σύστημα:

Άνω κοιλιακής χώρας και πυέλου

Στο παρελθόν η απεικόνιση του σώματος με την μαγνητική τομογραφία (Body MRI) υπόκειταν σε κάποιους περιορισμούς. Με τους νέας γενιάς μαγνητικούς τομογράφους οι περιορισμοί έχουν ξεπεραστεί σε σημαντικό βαθμό.

Έτσι είναι εφικτή η εντόπιση και χαρακτηρισμος εστιακών βλαβών εκτίμηση παρουσίας λίπους(λιπώδους διήθησης) και εναπόθεσης σιδήρου (αιμοχρωμάτωσης) γρήγορα και αναπαραγώγιμα αποτελέσματα σε μικρό χρόνο λειτουργική απεικόνιση (εικόνες διάχυσης) περιορισμός των artifacts ειδικά πρωτόκολλα για ασθενείς(π.χ. ηλικιωμένους) που δεν μπορούν να συνεργαστούν στις αναπνοές

Πραγματοποιούνται επιπρόσθετα ειδικές τεχνικές όπως:

 • Μαγνητική Χολαγγειοπαγκρεατογραφία(MRCP)
 • Ποσοτικοποίηση λίπους
 • Μαγνητική εντερογραφία

Υψηλής ευκρίνειας απεικόνιση των μυοσκελετικών παθήσεων ( συνδεσμικές και χόνδρινες εκφυλίσεις ή τραυματικές κακώσεις).

Επίσης ειδικές τεχνικές όπως:

 • Απεικόνιση χόνδρου
 • Μαγνητική Μυελογραφία
 • Έμμεση αρθρογραφία
 • Ακολουθίες διάχυσης (DWI)

Συνεισφορά στην ογκολογική απεικόνιση που αφορά στον εντοπισμό, σταδιοποίηση των βλαβών καθώς και μεταθεραπευτική παρακολούθηση με μεγάλη ακρίβεια.

Χρησιμοποιούνται λειτουργικές τεχνικές όπως:

 • Διάχυση (DWI)
 • Αιματική διήθηση (perfusion)
 • Φασματοσκοπία (spectroscopy)

Ειναι εφικτή η ολοσωματική εξέταση με εικόνες διάχυσης για την εκτίμηση της επέκτασης της κακοήθειας (WHOLE BODY DIFFUSION MRI)

Αγγειογραφίες (με και χωρίς χορήγηση σκιαγραφικού).

Πραγματοποιείται υψηλής ευκρίνειας απεικόνιση του ουροποιητικού και ειδικές εξετάσεις όπως:

 • Πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία προστάτη
 • Μαγνητική Ουρογραφία

Υψηλής χωρικής και χρονικής διακριτικής ανάλυσης εικόνες για την απεικόνιση της παθολογίας στην ελάσσονα πύελο με τη χρήση και λειτουργικών τεχνικών (DWI)

Είναι μία μέθοδος υψηλής ευαισθησίας για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, χωρίς τη χρήση ιονίζουσας ακτινοβολίας. Αποτελεί συμπληρωματική εξέταση της μαστογραφίας και πρέπει να γίνεται όταν υπάρχει κατάλληλη ένδειξη καθώς μπορεί να δώσει λύσεις σε πολλά κλινικά προβλήματα.

Επιπρόσθετα είναι δυνατή η μετεγχειρητική αξιολόγηση καθώς και η εκτίμηση προηγηθείσας θεραπείας.

Η μαγνητική τομογραφία καρδιάς είναι μια μη επεμβατική, απεικονιστική εξέταση η οποία προσφέρει υψηλής ευκρίνειας εικόνες και επιτρέπει την τρισδιάστατη απεικόνιση των καρδιακών κοιλοτήτων και των αγγείων του θώρακα. Δεν εκθέτει τον ασθενή σε ιονίζουσα ακτινοβολία κάτι που τη καθιστά ασφαλή για παιδιά ή και εγκύους. Ενδείκνυται για διερεύνηση:

 • Φλεγμονωδών παθήσεων (μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα κτλ)
 • Αρρυθμιών
 • Όγκων της καρδιάς
 • Συγγενών καρδιοπαθειών
 • Παρακολούθηση ανευρυσμάτων
 • Στεφανιαίας νόσου
 • Μυοκαρδιοπαθειών

 

Στο Ιατρικό Διαγνωστικό κέντρο ΒΙΟΤΥΠΟΣ, στη μονάδα των Μελισσίων διενεργείται η Μαγνητική Τομογραφία καρδιάς, σε σύγχρονο μαγνητικό τομογράφο τελευταίας τεχνολογίας της εταιρίας General Electric Signa HDxt 1.5T.

Για πληροφορίες και ραντεβού επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.

Η Μαγνητική Τομογραφία αποτελεί το απόλυτο εργαλείο για την διαγνωστική προσέγγιση των παθήσεων του εγκεφάλου. Παρέχει μορφολογική απεικόνιση με υψηλή χωρική διακριτική ικανότητα και ιστική διαφοροποίηση ενώ την ίδια στιγμή λαμβάνουμε μοναδικές λειτουργικές πληροφορίες. Υπάρχει η δυνατότητα με την χρήση των ισχυρών πηνίων βαθμίδωσης η λήψη τρισδιάστατων ακολουθιών (T1,T2,FLAIR) με ισοτροπική ανάλυση.

Ο Μαγνητικός μας τομογράφος διαθέτει όλες τις απαραίτητες εφαρμογές για να πραγματοποιήσει εξετάσεις σε μεγάλο εύρος παθήσεων (Α.Ε.Ε. , εντοπισμό διαταραχών μυελίνωσης, φλεγμονών και όγκων του Κ.Ν.Σ.)

Οι ειδικές τεχνικές περιλαμβάνουν:

 • Μαγνητική φασματοσκοπία
 • Diffusion (διάχυση)
 • Perfusion (αιμάτωση πρώτης διόδου)
 • Μετρηση ροής E.N.Y
 • Μαγνητική Δεσμιδογραφία

Με την εφαρμογή ταχύτερων πρωτοκόλλων, κατάλληλα για τα νεαρότερα άτομα, ελαχιστοποιώντας τα κινητικά παράσιτα. Όλες οι εξετάσεις διενεργούνται στο μαγνητικό τομογράφο ισχύος 1.5Τ παρέχοντας υψηλής ποιότητας εικόνες και διαρκούν περίπου 30-40 λεπτά.

Συχνές ερωτήσεις

Πως πραγματοποιείται η Μαγνητική Τομογραφία;

Για την εξέταση θα σας ζητηθεί να ξαπλώσετε σε ένα ειδικό κρεβάτι. Η εισαγωγή σας στο μαγνήτη γίνεται με τα κάτω άκρα, Κατά τη διάρκεια της εξέτασης θα ακούσετε επαναλαμβανόμενους δυνατούς ήχους και βουητό τα οποία σταματούν και ξαναρχίζουν. Αυτοί οι θόρυβοι είναι φυσιολογικοί.

 

Πόση ώρα διαρκεί;

Η εξέταση ενός μέρους του σώματός σας, η οποία ονομάζεται σάρωση, συνήθως διαρκεί  από 15 λεπτά έως και μια ώρα. Ο χρόνος της σάρωσης ποικίλει ανάλογα με τη διάγνωση που έχει ζητηθεί.

 

Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας σε ένα από τα Ιατρικά Διαγνωστικά Κέντρα ΒΙΟΤΥΠΟΣ και ενημερωθείτε αναλυτικά, σχετικά με όλο το φάσμα υπηρεσιών που παρέχουμε!

 

ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΡΑΝΤΕΒΟΥ: